LIPSZ
Főoldal Tudásbázis Nyílt forráskódú projektek
2019 | 08 | 24
LIPSZ Menü
Események, rendezvények
Tudásbázis
Nyílt forráskódú projektek PDF Print E-mail
Az alábbi lista a legjelentősebb nyílt forráskódú projekteket tartalmazza a teljesség igénye nélkül. Az alábbi linkre kattintva egy kategóriákra bontott, teljesebb, nyílt forráskódú szoftvereket tartalmazó lista érhető el angol nyelven: List of open source software packages

 

GNU/Linux operációs rendszer

Kifejlesztése szorosan kapcsolódik a FLOSS (Free/Libre/Open source software)történetéhez, hiszen a GNU projekt az egyik legjelentősebb nyílt forráskódú projekt és az egyik legismertebb nyílt forráskódú operációs rendszer jött létre a nyomán, amit egyszerűen Linuxként ismernek. A GNU projekt Richard Stallman nevéhez fűződik, aki felismerve a zárt forráskód hátrányait (például a forráskódhoz nem lehet hozzáférni) 1984-ben egy tisztán nyílt forráskódú szoftverekből álló operációs rendszert kívánt létrehozni. A kilencvenes évek elején már csak a kernel hiányzott ahhoz, hogy ezt a tervet meg is valósítsa, ezzel pedig a finn Linus Torvalds szolgált, így létrejött a GNU/Linux operációs rendszer, ami a GPLv2 (General Public License) alatt lett licencelve. A Linuxról és történetéről bővebben ide kattintva érhető el további információ.

 

ECLIPSE

Az Eclipse nyílt forráskódú közösség nevéhez számos projekt fűződik, amelyek célja kiterjeszthető fejlesztői platform és alkalmazási keret létrehozása szoftvermenedzselésre, alkalmazásra és építésre, a szoftver teljes életciklusán át. A közösség több mint 60 projektje például a következő főbb tevékenységi területekre osztható: vállalati fejlesztés, alkalmazás életciklusának menedzselése (ALM), szolgáltatás orientált architektúra (SOA), fejlesztői környezet stb. A fejlesztői környezetre jó példa a JDT- Java Development Tools. További információkat az Eclipse projektjeiről, tevékenységéről ide kattintva, vagy pedig az Eclipse honlapján(http://www.eclipse.org) lehet elérni.

 

APACHE

Az AFS (Apache Software Foundation) irányítása alatt létrejött Apache projektek is a legjelentősebb FLOSS projektek közé tartoznak. Leginkább az Apache HTTP Server-webszerver emelkedik ki, amivel az Apache a World Wide Web fejlődéséhez nagymértékben hozzájárult. Emellett ha az Apache-ról beszélünk, fontos megemlítenünk a Tomcat webszervert is. A többi projektről ide kattintva lehet további részleteket olvasni.

 

MOZILLA

A Mozilla projektek irányítását a Mozilla Foundation non-profit szervezet végzi, ami 2003-ban jött létre (a Netscape önálló részlegéből kialakult Mozilla.org helyett), elsősorban egy internetes alkalmazáscsomag létrehozására, amivel fejlesztést és választási lehetőséget kívántak felkínálni az internetezők számára. A projekt során kifejlesztett legjelentősebb szoftverek a következők:

  • Firefox böngésző (2.0-ás verzió), ami egyre nagyobb részesedésre tesz szert az Internet Explorer böngészővel szemben.
  • Thunderbird mail kliens
  • Bugzilla szerverszoftver
  • SeaMonkey- internetes alkalmazáscsomag
  • stb.

 

További projektekről a Mozilla.org honlapon érhető el bővebb információ.

 

OPEN OFFICE

Az Open Office projektben résztvevő közösség célja egy nemzetközileg elismert irodai alkalmazáscsomag létrehozása, ami fut a főbb platformokon és hozzáférést biztosít minden funkcióhoz és adathoz. A projekt során kifejlesztett irodai alkalmazáscsomag a legfontosabb alkalmazásokat tartalmazza, mint például szövegszerkesztő, táblázatkezelő, adatbáziskezelő, prezentációkészítő programok, illetve több fájlformátummal is működik. Az OpenOffice.org fájlformátuma az Open Document Format, ami nyílt szabvány.

 

WIKI-based projects

A 2003-ban létrejött Wikimedia Foundation nevéhez fűződik jónéhány nyílt forráskódú projekt, ezek közül is a legismertebb a wikipedia, vagyis a bárki által szerkeszthető online enciklopédia. Az alapítvány célja olyan projektek létrehozása, amelyek létrejött eredményei, tartalma bárki számára ingyenesen elérhetők. A többnyelvű Wikipedia mellett a projekt részeként létrejött a többnyelvű szótár Wiktionary, az idézeteket tartalmazó Wikiquote, a források elérésére szolgáló Wikisource stb. A további részletek ide kattintva érhetők el.

 

OPENSOLARIS

Az OpenSolaris nyílt forráskódú projekt (aminek létrehozása a Sun Microsystems nevéhez fűződik) célja egy nyílt forráskódú közösség létrehozása a Solaris operációs rendszer technológiájának fejlesztése körül.

 

MySQL

A MySQL egy SQL adatbáziskezelő rendszer, ami GPL alatt van licencelve.

 

JBoss

A JBoss egy nyílt forráskódú alkalmazásszerver, és mivel Java alapú, ezért platformfüggetlen és minden javát támogató operációs rendszeren használható. További információ a JBoss honlapján található.

 

A nyílt forráskód előnyei