LIPSZ
Főoldal LIPSZ közlemények Nyílt levél a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) Vezetőjéhez
2019 | 08 | 24
LIPSZ Menü
Események, rendezvények
Tudásbázis
Nyílt levél a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) Vezetőjéhez PDF Print E-mail
2009. Október 15, Csütörtök - 08:05
Tisztelt Főigazgató Úr!

Az ODFA felesleges időhúzásnak tartja, hogy a KSZF újabb fél évig nem kíván érdemben foglalkozni a nyílt szabványú szoftverek bevezetésével. Nem látjuk értelmét ugyanis újabb pilot projektet indítani olyan kérdésről, amelyet az EU már megvizsgált és ajánlás keretében már megfogalmazott a tagállamok számára.

Annak érdekében, hogy ténylegesen kiderüljön mibe is került eddig az adófizetőknek a Microsoft lincenszek beszerzése és támogatása, az ODFA Magyarország a jelen kezdeményezést támogató többi szervezettel együtt felszólítja a KSZF vezetőjét, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19. és 20.§-ai alapján hozza nyilvánosságra a Microsoft vállalataival és partnereivel 2008-ban és 2009-ben kötött szoftverbeszerzésekre kötött szerződéseket.  Elnökségünk állásfoglalásához csatlakozott az FSF.hu Alapítvány, a Linux Ipari Szövetség, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete és a Társaság a Szabadságjogokért is.

Az ODFA magyarországi tagozata továbbra is fenntartja állítását, hogy a költségvetés négyévente 100 milliárd forintot takaríthatna meg az ODF-re épülő alkalmazásokra történő átállással. Tudomásunk szerint csak a tavalyi szoftverbeszerzési keretmegállapodás alapján 9,5 milliárd forintot fizetett a KSZF Microsoft szoftverek beszerzésére, az idei évben már 1,75 milliárd forintot költött oktatási Microsoft licencekre, emellett milliárdos nagyságrendű konzultációs és szolgáltatási megbízásokat adott a Microsoft Magyarország Kft.-nek. Legjobb tudomásunkon alapuló állításunk helyességét igazolandó vagy éppen cáfolandó kérjük a Főigazgató Urat, hogy tegye nyilvánossá az utóbbi két év szoftverbeszerzéseit is tartalmazó szerződéseit.

Szakmailag nem alátámasztott, ezért nem értjük, mire alapozza a nyílt-és szabad szoftverekre való átállás kedvező költségvonzatának a megkérdőjelezését. Az egyes EU tagállamok gyakorlati tapasztalatai szerint 45–50%-os megtakarítást tesz lehetővé a nyílt szabványokat támogató szabad és/vagy nyílt forrású szoftverek ésszerű alkalmazása már az átállást követő harmadik évben. Ugyanezt támasztják alá azok a magyarországi önkormányzati átállások, amelyekről a Főigazgató Úrnak bizonyára tudomása van. Szakmailag érthetetlen, ezért számunkra nem világos, hogy a KSZF miért egyéves időszakra vonatkozóan készít számításokat, mikor még a zárt forrású szoftverek átlagos életciklusa is 3–5 év.

Szövetségünk nem tudja értelmezni a KSZF vezetőségének szándékát a nyílt szabványokat támogató szabad és/vagy nyílt forrású alkalmazások bevezetésére. Az a tény, hogy a KSZF a Microsoftot és partnereit bízta meg 2009 januárjában a minisztériumi integrált informatikai rendszer elkészítésével, erősen hiteltelenné teszi a más alternatívát felkínáló pilot projekt létjogosultságát. Javasoljuk, hogy a KSZF vezetősége addig függessze fel a további Microsoft beszerzéseket és fejlesztéseket, amíg nem vizsgálta végre érdemben a nyílt szabványokra, például az ODF-re épülő szabad és/vagy nyílt forrású szoftverek bevezetésének lehetőségeit.

Főigazgató Úr leveléből szintén nem derül ki, hogy amennyiben a KSZF csak tervezi a Microsoft Office 2007 bevezethetőségét, pontosan miféle szolgáltatásokat rendeltek meg 2008 márciusa óta a Microsoft Magyarország Kft.-től közel 1 milliárd forint értékben.

A helyzet megnyugtató tisztázása érdekében az alábbi kérésekkel fordulunk a KSZF vezetőségéhez:

• Kérjük, hogy hozzák nyilvánosságra azokat az előkalkulációkat, amelyek bizonyítják, hogy a nyílt szabványokra épülő szabad és/vagy nyílt forrású szoftverek alkalmazása nem költséghatékony.
  • Kérjük, hogy a közvéleményt tájékoztassák arról, hogy az integrált rendszer kiépítése kapcsán a KSZF milyen pályázatot írt ki eddig és kikkel folytatott tárgyalásokat.
  • Kérjük, közöljék, hogy a KSZF milyen mértékű forrásokat tervez a nyílt szabványokra, például az ODF-re épülő szabad és/vagy nyílt forrású szoftverek széleskörű alkalmazására fordítani a 2009–2010-es időszakban.
Válaszát előre is köszönjük!

Budapest, 2009. október 13.