LIPSZ
Főoldal Hírek Az Európa Parlamenti választás egyik témája lehet a szabad szoftver
2019 | 08 | 24
LIPSZ Menü
Események, rendezvények
Tudásbázis
Az Európa Parlamenti választás egyik témája lehet a szabad szoftver PDF Print E-mail
2009. Május 22, Péntek - 00:00

A szabad szoftver paktum valami olyat ad a támogatóknak, amire jobb szavazni, mint felháborodni a képviselők kiadásain.

A szabad szoftver választási témává válhat az európai szavazásokon június 4-én, ugyanis van egy csoport, amelyik érvényesíteni szeretne egy, a szoftvereket a kormányzati beavatkozástól megvédő paktumot.

A Free Software Pact arra kéri a polgárokat és az európai parlamenti képviselő jelölteket, hogy támogassák a szabad szoftvereket, mint a szabad társadalom építésének egyik eszközét. Hozzávetőleg 375 millió ember szavazhat arra a 736 EU képviselőre, akik majd a minden tagállamra érvényes jogszabályokat és irányelveket elfogadják. A Parlament sokszor foglalkozott olyan szabályokkal, melyek veszélyeztethetik a szabad szoftvereket. mondja a paktum csoport, ezért az állampolgároknak meg kell kérdezniük az egyes jelölteket, hogy mi erről a véleményük, és használniuk kellene a paktumot a jelöltek “oktatásához”.

 

“Az Európai Parlament döntő viták helyszíne a szabad szoftverek tekintetében, beleértve a szoftverszabadalmakat, az interoperabilitást és a hálózati semlegességet,” hangzik a paktum egyik állítása. “Éppen ezért létfontosságú megmutatni a jelölteknek, hogy miért is kéne támogatniuk és aláírniuk a szabad szoftver paktumot.”

 

“Az aktuális angol kormány kétségbeejtően le van maradva Európa többi részétől a szabad szoftverekkel kapcsolatos politika kialakításában,” mondta Mark Taylor, a paktum angol kordinátora. “Túl hosszú ideig volt az Egyesült Királyság függőségben az olyan tulajdonosiszoftver-vállalatoktól, mint például a Microsoft, akik mindenre hajlandók annak érdekében, hogy fenntartsák a politikusok fejében meglévő zűrzavart ebben az ügyben.

 

“Nagy veszély fenyegeti a szabad szoftverek szabadságát Európában: a szoftverszabadalmakat, a digitális korlátozáskezelést (DRM), az árukapcsolást és a társadalmi szerződéséket kijátszó informatikát,” mondta Richard Stallman, a Free Software Foundation alapítója és elnöke, egyben egy paktum támogató. “Minden európai állampolgárt, aki értékeli a szabad szoftvereket, felkérek arra, hogy csatlakozzon ehhez a kampányhoz, lépjen kapcsolatba a jelöltjével és írassa vele alá a Free Software paktumot.”

 

Frissítés: 118 Európai Parlamenti képviselő írta már alá a paktumot a paktum weboldala szerint, beleértve két Zöldpárti képviselőt Angliából.

 

A mozgalom hosszú út előtt áll, ahogy ezt egy e héten nyilvánosságra került jogi eset mutatja. Kiderült, hogy Svájc minden beszerzési eljárás nélkül léptetett életbe egy nagy összegű szerződést a Microsofttal, amit bíróságon azóta egy cégekből álló konzorcium meg is támadott.