LIPSZ
Főoldal Hírek A Microsoft ODF támogatása sok helyütt hibádzik
2019 | 08 | 24
LIPSZ Menü
Események, rendezvények
Tudásbázis
A Microsoft ODF támogatása sok helyütt hibádzik PDF Print E-mail
2009. Május 19, Kedd - 07:20
Az ODF Szövetség úgy látja, hogy alapvető fejlesztések szükségesek a tényleges interoperabilitás elérése érdekében.

Az OpenDocument Format (ODF) Szövetség arra figyelmeztetett, hogy komoly hiányosságokat kellett megállapítania a Microsoft ODF támogatásával kapcsolatban, mely hiányosság elhárítása szükséges annak érdekében, hogy biztosítsák a jobb interoperabilitást más, az ODF-et támogató szoftverekkel.

Az ODF támogatása egy nagyon jó tesztje a Microsoft elkötelezettségének a valós világbeli interoperabilitás tekintetében”,- mondta az ODF Szövetség ügyvezető igazgatója, Marino Marcich. “Sajnos komoly hiányosságokat állapítottunk meg a Microsoft ODF támogatásával kapcsolatban. Potenciálisan milliós nagyságrendű olyan ODF fájlt beengedni a dokumentumkeringésbe, amely nem interoperabilis és inkompatibilis a más gyártók által nyújtott ODF támogatással, jó recept a széthullásra.”

2009. április 28-án a Microsoft megjelentette a Service Pack 2-t az Office 2007-hez. Ez biztosította annak lehetőségét, hogy a felhasználók ODF fájlokat nyissanak meg, és mentsenek. Azonban a Microsoft Office 2007 szoftverben biztosított ODF támogatás kezdeti tesztelése (lásd http://www.odfalliance.org/resources/fact-sheet-Microsoft-ODF-support.pdf) komoly hiányosságokat fedett fel, melyek megoldása nélkül megszűnne a nyílt szabvány alapú interoperabilitás, amit a piac, elsősorban a kormányok, megkövetelnek.

Több, a Microsoft Office 2007 és a különböző ODF támogatással rendelkező szoftvercsomagok közötti alapvető interoperabilitási teszt felfedte, hogy az interoperabilitás szintje messze elmarad attól, amit a kormányzatok a világban megkövetelnek”- mondta Marcich. “Például még a lehető legegyszerűbb táblázatkezelő alkalmazások, mint mondjuk “az adjunk össze két cellában lévő számot” is simán eltűnik, amikor egy ODF fájlt megnyitunk és újra mentünkMicrosoft Office 2007-tel. Egy ODF-et támogató alkalmazásban készült dokumentum, amikor Microsoft Office 2007-ben nyitjuk meg és mentjük újra, másképp jelenik meg – hiányzó felsorolási pontok, oldalszámok, ábrák és egyéb objektumok, megváltozott betűtípusok – teszik rendkívül nehézzé az ODF fájl-alapú együttműködést az Office 2007 segítségével. Valójában néhány az úgynevezett plug-inek közül komolyabb támogatást nyújt az ODF számára, mint a nemrégiben megjelent Microsoft Office 2007 SP2. Ez nem a megfelelő út a piac által megkövetelt interoperabilitás eléréséhez.”

A változások nyomonkövetése nagyon fontos a dokumentumok együttműködéséhez, és a képletek az adatbáziskezelők alapvető elemei. Az, hogy a Microsoft még az SP2-ben is hibázott, elárulja, hogy miként támogatják a tényleges interoperabilitást”-tette hozzá Marcich. “Látva a Microsoft ODF támogatásának hiányosságait, a kormányoknak változatlanul követelniük kell, hogy a Microsoft-féle támogatás ténylegesen képes legyen együttműködni más gyártók szoftereivel.”

Ezen aggodalmak ellenére Marcich növekvő érdeklődésről számolt be az ODF-fel kapcsolatban. “Az az intenzitás, az a figyelem világszerte, mely a Microsoft ODF támogatását követi, azt mutatja, hogy a a dokumentumformátumokról folyó társadalmi vita nem fog véget érni a közeljövőben”-- összegezte Marcich. “Világosan látszik, hogy a végéhez közeledik az a korszak, amikor egy nyilvános információ olyan formátumba van bezárva, ami megköveteli, hogy egy bizonyos márkájú szoftvert kelljen beszerezni hozzá. Mindez nem kis mértékben köszönhető azon vezető ODF támogató kormányok bátorságának és előrelátásának, amelyek hajlandóak voltak kiállni ennek a fontos társadalmi ügynek az érdekében.”

Forrás: http://www.odfalliance.org/press/Release20090519-microsoft-odf-support.pdf